Es posposa l’acte d’homenatge a Verdaguer

Benvolguts,

A causa de la situació que vivim, estem encallats. La data que tocava de fer l’acte en honor de Verdaguer a la seva tomba era el 14 de juny, diumenge vinent, tal com és de consuetud fer-lo el diumenge següent al 10 de juny, data del seu traspàs. Però ja es veu clar que enguany no pot ser.

Aquest any és un any especial.

El Sr. Xavier Roviró, alcalde de l’Ajuntament de Folgueroles, ens ha anunciat que si les restriccions sanitàries no ens ho prohibeixen, l’Ajuntament de Folgueroles serà present als actes que s’organitzen anualment a la tomba de Verdaguer. I les entitats Casa Museu Verdaguer, Fundació Jacint Verdaguer i Amics de Verdaguer de Folgueroles també s’hi han ajuntat.

Agraïm molt la predisposició de l’Ajuntament de Folgueroles i les entitats de ser presents a l’acte d’homenatge a Verdaguer a la seva tomba.

Hi escau.

Enguany es commemora el 175è aniversari del naixement de Verdaguer. L’any 1995, any del 150è aniversari, el poble de Folgueroles, amb l’Ajuntament al capdavant, varen  fer un acte de reconeixement a Verdaguer a la seva tomba. Jo ho tinc molt present: varen cobrir el replà de la tomba de rams de flors dels seus horts i jardins. Recordo molt especialment el parlament tan emotiu que va fer la pedagoga Mercè Torrents i Bertrana; va ser molt emocionant perquè va fer ressaltar el Verdaguer de valor universal i aquell Verdaguer tan proper, tant d’ells, honor del poble de Folgueroles.

Aquell any va anar tot molt rodó: el 10 de juny s’esqueia en dissabte, i un estol de folguerolencs, en nombre de 150, segons relata la revista de Folgueroles La Falguera, varen visitar la tomba del poeta i altres llocs verdaguerians de Barcelona:

A l’Ajuntament de Barcelona, el Saló de Cent, on va ser reconegut el talent poètic de Verdaguer en rebre valuosos premis als Jocs Florals. I on, al mateix lloc, un cop va haver traspassat a la Vil·la Joana de Vallvidrera, va ser rebut el seu cos i hi va ser instal·lada la capella ardent per davant de la qual milers de ciutadans i varen passar per retre reconeixement al popular i estimat Mossèn Cinto abans de ser enterrat amb els màxims honors d’alcalde en funcions.

Visita a l’exposició sobre Verdaguer, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, al Palau Moja, que havia estat el palau dels marquesos de Comillas, on el poeta es va estar una pila d’anys.

I al davant, l’església de Betlem, on va exercir el seu ministeri sacerdotal els darrers anys de la seva vida.

Després, vàrem anar a dinar a un restaurant enfilat dalt d’un barri de Barcelona, que em sembla que era el Guinardó; la revista de Folgueroles no l’esmenta, però sí que diu que la sobretaula va ser molt animada i que es va acabar amb cançons i com a final, sense que hi faltés, és clar, “L’emigrant”.

A la tarda, visita a l’emblemàtica Vil·la Joana, on morí el poeta. Era la tarda del dia 10 de juny, en què cada any, en aquest dia i hora, l’Ajuntament de Barcelona fa una Ofrena floral al llit on va morir el poeta i ofereix un acte cultural en honor a Verdaguer, al qual acut molta gent. L’alcalde barceloní, Sr. Pasqual Maragall, va rebre amb tota complaença els folguerolencs i l’alcalde que els representava. Varen fer parlaments tots dos alcaldes i després de les actuacions artístiques, com cada any, es va oferir un refrigeri de comiat.

Vista la sort d’aquell any 1995 d’escaure’s el 10 de juny en un dia no feiner, si ho comparem amb l’any present amb aquesta pandèmia que ho capgira tot, no sabem quin dia podrem fer l’acte anyal a la tomba del Verdaguer: el dia 14 de juny, com tocaria, ja es veu que no pot ser. I amb tantes llargues d’alarmes ens tenen exaltats i apaivagats alhora. No podem posar data.

El que sí que tenim molt clar és que aquest any la data de l’acte l’haurien de triar els amics de Folgueroles. Nosaltres els esperarem que puguin venir, que els sigui permès entrar a Barcelona, i ens semblarà bé la data que els vagi bé a ells. Els de Barcelona els rebrem amb alegria. Potser podria ser el cap de setmana de finals de juny o el de primers de juliol?

És qüestió d’estar atents a les notícies per fer càlculs de data, i mentrestant fer volar la imaginació pensant “què” podem organitzar.

Us saludem ben cordialment.

Teresa Clota

Indrets del Record

Barcelona, dimecres, 10 de juny de 2020

Els comentaris estan tancats.